A Uniswap egy az Ethereum hálózatára építő, decentralizált tőzsde. Mindenki számára elérhető és cenzúramentes, a DeFi (decentralized finance) terület egyik fontos építőeleme. Működése teljesen decentralizált és automatikus az okosszerződéseknek köszönhetően.

A Uniswap decentralizált tőzsde létrejötte

Hayden Adams 2018 novemberében publikálta a Uniswap V1-et (1-es verzió). A liquidity pool-ok és automated market maker-ök működtette tőzsde más koncepcióval közelítette meg a decentralizált tőzsde fogalmát, mint az EtherDelta. Az EtherDelta szintén egy decentralizált tőzsde, ahol ERC-20-as tokenekkel kereskedhetünk a hagyományos tőzsdén megszokott módon. Általában a centralizált tőzsdéken ajánlati könyv (order book) szerint mennek végbe a cserék. A Uniswap megoldása jobban beleillet az Ethereum hálózatába, valamint egyszerűbb volt használni is.

Bármilyen ERC-20-as token bekerülhetett a tőzsdére a V1-nek köszönhetően. A felhasználók csatlakozhattak ETH-ERC20 liquidity pool-okba, ami után jutalékot kaptak a más felhasználók által fizetett kereskedési díjból (trading fee). Az 1-es verzió ugyan elérhető lesz mindörökre (ameddig az Ethereum hálózata létezik), azonban a nagy érdeklődés, illetve a Uniswap csapatának bővülése miatt megszületett a 2-es verzió is.

Forrás: defipulse.com

A V2 (2-es verzió) fő újdonsága, hogy közvetlenül cserélhetünk ERC-20-as tokeneket. Míg a V1-ben csak ETH-ERC20 liquidity pool-ok voltak, addig a V2-ben már ERC20-ERC20 pool-ok is vannak. Korábban, ha két ERC-20-as token piacán akartunk kereskedni, tegyük fel USDC-ből DAI-t szerettünk volna venni, akkor először ethert kellett vennünk USDC-ből, majd DAI-t ether-ből. Ezt megcsinálta nekünk automatikusan a Uniswap, a probléma ezzel annyi volt, hogy kétszer kellett kereskedési díjat fizetni, mivel kettő váltás volt.

További újdonságok a flash swap és az oracle szolgáltatások. Flash swap-ok segítségével arbitrázs lehetőségeket lehet kihasználni, hasonlóan a flash loan-okhoz. Ezek előnye, hogy nem kell nagy mennyiségű tőkével rendelkezni, sem fedezetet biztosítani, a kölcsönvett tőkét abban a blokkban visszafizetjük, amelyikben kölcsönkaptuk. A Uniswap oracle szolgáltatásának segítségével meghatározhatjuk a tokenek árát, decentralizált és manipuláció mentes módon.

A Uniswap (DeFi) működése

A Uniswap egy automatizált rendszer, “liquidity pool”-okkal, ami a likviditást biztosítja a rendszernek, illetve egy “automated market maker” nevezetű koncepcióval, ami meghatározza a tokenek árát. Liquidity provider-nek nevezzük azokat, akik a pool-okba pénzt küldenek, a pool valójában nem más, mint egy okosszerződés (egy olyan tárca az Ethereum hálózaton, ami programozható). Likviditás nyújtásért cserébe a felhasználók jutalomban részesülnek, amit a rendszer a kereskedési díjakból (trading fee) oszt ki.

A rendszer a “constant product formula” koncepción alapszik, ami annyit jelent, hogy a két token készletének szorzata állandó egy adott liquidity pool-ban. Ez egy fajta rendszer az “automated market maker” (AMM) csoporton belül, ami lehetővé teszi, hogy a kereskedők a liquidity pool ellenében kereskedjenek és ne más felhasználók ajánlatait böngésszék (ajánlati könyv), ahogyan az normálisan megszokott. Erre a korábban már említett probléma miatt van szükség, tehát a decentralizált modell gyors és egyszerű használatához.

Automated Market Maker részletek

Az AMM-eknek általában három résztvevője van:

  • kereskedők: Egy tokent cserélnek a másikra.
  • liquidity provider (LP): Hajlandóak likviditást biztosítani kereskedési díj fejében.
  • arbitrázs kereskedők: Egyensúlyban tartják az adott tőzsdén az árakat, hogy azok megfeleljenek a nagy világban fellelhető árakkal.

A Uniswap által használt AMM a következő egyenlőséget használja:

(Rαα) X (Rβ+(1+γ)Δβ)=k

Ahol Rα és Rβ a két token készlete, γ (gamma) a tranzakciós költség, Δα tokent kapott a kereskedő a Δβ befizetése ellenében. Amennyiben a γ nulla, azaz nincs tranzakciós költség, az Rα*Rβ szorzatnak állandónak kell lennie. Ezt sokszor egyszerűsítik úgy, hogy “x*y=k formula”. Mivel azonban a γ nem nulla, hanem a Uniswap esetében 0,3%, k valójában minden tranzakció után növekszik.

Legyen α valamilyen token, β pedig tokenizált dollár, Rα = 100, Rβ = 200, ez meghatározza α-t (később még rátérünk), ami 2$. Tegyük fel 1$ értékben szeretnénk α tokent venni. A modellünk alapján, ha nincs tranzakciós költség, akkor:

100 X 200 = (100 – Δα) X (200 + 1)

Eszerint Δα = 0,49. A tranzakció után a liquidity pool-ban lévő tokenek értéke ugyanannyi. Azonban az α token ára emelkedik, mivel csökkent a pool-ban lévő készlete, így 2,02$-t ér. A liquidity pool-ban lévő tokenek értékét a készletük hányadosa határozza meg. Mivel az egyik tokenünk értéke mindig 1$ volt, a másik token értékét meghatározhatjuk a Rβ/Rα képlettel. Amennyiben az egyik token ára nem fix, úgy csak az egymáshoz viszonyított árát tudjuk meghatározni.

Forrás: uniswap.org

Előnyök és hátrányok az AMM rendszerben

A hagyományos tőzsdéken ajánlatokat kell kiírni az ajánlati könyvbe, ezzel szemben a Uniswap-on egyetlen ár van, a jelenlegi árfolyam. Ez egyben előnye és hátránya is az AMM-nek, ugyanis így gyorsabb a kereskedés, azonban, ha más áron szeretnénk cserélni, akkor nem tudunk ajánlatot berakni az ajánlati könyvbe.

A modell, ami meghatározza a Uniswap-on egy token árát az teljesen automatikus. Egyre több az igény olyan oracle protokollokra, amik információt biztosítanak különböző kriptovaluták árairól. Erre tökéletes a Uniswap, hiszen bármikor megnézhetjük, milyen arányban vannak a tokenek a pool-okban, nehezen befolyásolható, így biztonságos és decentralizált.

A csúszásnak (slippage) nevezett kifejezés azt jelenti, hogy más áron cserélünk végeredményben, mint azt eredetileg elvártuk volna. Ennek oka, hogy megváltoznak a likviditási arányok egy adott pool-ban. Minél nagyobb értékű cserét hajtunk végre a különbség annál nagyobb. Akkor is probléma lehet a slippage-ből, ha nem elég nagy a pool likviditása.

Egy kissé bonyolult probléma az átmeneti veszteség (impermanent loss), ami a liquidity provider-eket érinti. Ez a jelenség akkor következik be, ha egy adott pool-ban erősen megváltozik a két token relatív értéke. Ekkor rosszabbul járhatunk, mintha az egyszerű HODL taktikát követnénk, a veszteség viszont csak átmeneti, hiszen, ha visszaáll a korábbi ár, akkor mi is a pénzünknél maradhatunk. Szerencsére a Uniswap modellje kis veszteséget okoz, ha nincs nagy ármozgás. Az alábbi ábra egy ETH/DAI pool-t hasonlít össze, azzal az esettel, ha szimplán ethert tartanánk a walletünkban. E szerint mindaddig jobban járunk a liquidity pool-lal, ameddig nem duplázódik vagy negyedelődik az ether árfolyama.

Forrás: AlfaBlok

A Uniswap tokene a UNI

2020 szeptember 16-án a Uniswap bejelentette, hogy kibocsátja saját tokenjét a UNI-t. Ahelyett, hogy a hagyományos módon, ICO  (Initial Coin Offering) segítségével juttatta volna a piacra, a Uniswap csapata máshogy döntött. Minden felhasználó, aki szeptember 1 előtt használta már a Uniswap-ot, 400 UNI tokenben részesült. A kibocsátást követő napokban a token ára 3 dollár körül mozgott, aki ekkor eladta a tokeneket, megközelítőleg 360.000 Ft-ot kapott, amennyiben a cikk írásakor tette mindezt 2,4 millió Ft-ot.

A UNI token szétosztása még több hírnevet hozott a Uniswap-nak, az új token gyorsan listázásra került több tőzsdén is, az ára 2021-re elérte az 5, februárra pedig a 20 dollárt is. Az óriási airdrop széles körben osztotta szét a tokeneket, több mint 50.000 ethereum címre küldtek a UNI készletből. A tokent birtoklók feladata, hogy részt vegyenek a Uniswap irányításában azzal, hogy javaslatokról döntenek. Ezzel a Uniswap csapata a decentralizáltságot kívánta növelni, valamint fenntartani és védeni a jelenlegi infrastruktúrát, amíg előkészítik és fejlesztik a V3-at.

Forrás: finematics.com

Uniswap összefoglaló és a DeFi jövője

A Uniswap-nak mára több versenytársa is akad, legjelentősebbek ezek közül a Curve Finance és a SushiSwap, mind a három decentralizált tőzsdében több, mint 3 milliárd dollár van lekötve. A DeFi szektorban megtalálható decentralizált tőzsdékbe (DEX) a cikk irásakor több, mint 10 milliárd dollár értékű kriptovalutát fektettek a felhasználók. Ez egészen elképesztő, ahhoz képest, hogy 2020 közepén alig volt több, mint 100 millió dollár ez az összeg.

Forrás: defipulse.com

A nagy projektek sikere után sorra másolták a protokollok nyílt forráskódját a programozók, hogy hasonló szolgáltatást nyújtsanak, mint a befutott projektek. Ez részben káros volt, mivel a sok hibásan átírt programkód bugokhoz vezetett, sokan vesztették el pénzüket például a Yam finance miatt. Azonban a sok szereplő érdekelt abban, hogy innováljanak és jobb vagy más szolgáltatást nyújtsanak, mint versenytársaik.

Úgy gondolom, hogy a jelenlegi hype a DeFi körül jót tett a kripto piacnak, azonban nehezen tud továbbfejlődni mindaddig, míg az Ethereum nem áll át a PoS rendszerre. A jelenlegi gas költségek a Uniswap-on nehezen megfizethetőek a kisbefektetőknek. Ameddig az Ethereum hálózatot fejlesztik, addig teret nyerhet más okos hálózat is, például a Binance Smart Chain.

A cikk a Cryptofalkán is megjelent.