A származtatott termékek fontos elemei a pénzügyi rendszernek. A Decentralized Finance fejlődésével ez az eszközosztály is megjelent a blokkláncon. A cikkben elmagyarázzuk mik a származtatott termékek és milyen újabb lehetőségek tárulnak ezáltal elénk a DeFi-ben.

Mik azok a származtatott termékek?

A származtatott termékeket másnéven derivatíváknak is szoktuk hívni (angolul derivatives), ez a kifejezés az angol “derive” szóból ered, aminek jelentése származik, származtat. A derivatívák olyan pénzügyi eszközök, amelyek értéke egy másik terméktől függ (vagy ha úgy tetszik “származik”), legyen az deviza, részvény, kötvény, áru, stb. Leggyakoribb derivatívák az opciós, illetve a határidős ügyletek. Az opciós ügyletek olyan szerződések, amikben jövőbeli időpontra kötnek ügyleteket. Az opció vevője a jövőben eldöntheti, hogy szeretné-e végbevinni a szerződést vagy sem. A határidős ügyletek szintén jövőbeli időpontra köttetnek, azonban mindkét fél kötelességet vállal, hogy az ügylet végbemegy.

investopedia.com

Derivatívákat a legtöbb esetben hedgelésre és spekulálásra használják. A hedgelés folyamán a kockázatot szeretnénk csökkenteni, ez olyan esetekben szükséges, amikor árfolyamkockázatnak vagyunk kitéve. Például amennyiben egy olajfinomító társaságnak olajtartalékai vannak, amit a közeljövőben el tud adni, azonban attól tart, hogy az olaj ára be fog szakadni. Ilyen esetben a társaság nyithat egy határidős short pozíciót (arra fogad az árutőzsdén, hogy az olaj ára le fog menni). Amennyiben valóban lejjebb megy az ár, a short pozíció miatt nyeresége keletkezik, az olajkészleteit azonban kevesebbért fogja tudni értékesíteni. A két folyamat egymással ellentétes pénzáramlással jár, a lényeg azonban nem a profitszerzés volt, hanem az árfolyamkockázat csökkentése, ami sikerült is. Spekulálásnak nevezzük azt a tevékenységet, amikor egy befektető saját meggyőződéséből fektet egy eszközbe, miközben nyereségre számít.

Hedgelni a kriptovilágban is lehet, a liquidity pool-ba fektetett tokenek árváltozása miatt bekövetkező impermanent loss-t megakadályozhatjuk. Egy matematikailag bonyolult, összetett opciós ügylet segítségével csökkenthetjük az árfolyamkockázati kitettségünket.

Synthetix – Származtatott derivatívák a blokkláncon

A Synthetix az egyik legismertebb DeFi projekt a derivatívák terén. Segítségével létrehozhatunk mesterségesen előállított (szintetikus) eszközöket, amik követik egy-egy pénzügyi eszköz árát. Jelenleg valuták, kriptovaluták és tőzsdén kereskedett áruk után állíthatunk ki ilyen derivatívákat a Synthetixen.

A szintetikus eszközöket a “debt pool”-okba elhelyezett biztosíték után kaphatjuk meg, ezt SNX formájában fizethetik be a felhasználók, ami a Synthetix saját tokene. Az újonnan kibocsátott eszközök 400%-kal túl vannak fedezve annak érdekében, hogy a volatilitás és az árváltozás ne okozzon problémát. Így 100$-nyi szintetikus eszközért, 500$-nyi SNX-et kell lekötnünk a debt pool-ban.

A Synthetix honlapján elérhető rengetek statisztika. Jelenleg 2,2 milliárd dollár értékű SNX van lekötve, a felhasználók száma pedig már a 80 ezret közelíti. A legkedveltebb szintetizált eszközök a BTC, ETH és az USD, amiket sBTC, sETH és sUSD formájában használhatnak a felhasználók.

stats.synthetix.io

A Synthetix segítségével felvihetünk megannyi pénzpiaci eszközt a blokkláncra, így kamatoztathatjuk vagy kereskedhetünk vele a DeFi világában, csak úgy, mint a kriptovalutákkal. A szintetikus tokenekkel tőzsdéken is kereskedhetünk, legyen az a Kwenta, a DHedge vagy a Paraswap.

UMA – Priceless derivatívák a DeFi segítségével

Az UMA protokoll segítségével is létrehozhatunk szintetikus eszközöket, a különbség annyi, hogy a Synthetix-szel ellentétben itt nincs szükség a túlfedezésre. Az UMA-nál ehelyett a likvidátorok (liquidators) menedzselik a nem megfelelően fedezett eszközöket, eredményes munkájuk után pedig jutalomban részesülnek. Amennyiben egy likvidátor talál egy nem megfelelően fedezett eszközt, a DVM (Data Verification Mechanism) segítségével meghatározható, hogy valóban fennáll-e a probléma.

A DVM segítségével még oracle szolgáltatást is biztosítanak. Oracle-ök segítségével off-chain információval (a blokkláncon nem megtalálható adat) láthatunk el egy okosszerződést vagy blokkláncot. A DVM teszi lehetővé, hogy ne kelljen túlfedezni a kibocsátott eszközt, így úgynevezett “priceless” derivatívákat hozhatunk létre. A “priceless” kifejezést azért használjuk itt, mert nincs szükség on-chain (blokkláncon megtalálható) információra, ahhoz, hogy meghatározzuk a derivatívák árát. Így az UMA több lehetőséget biztosít működéséből kifolyólag, mint a Synthetix, az infrastruktúra azonban különbözik.

umaproject.org

dYdX – Decentralizált tőzsde a derivatívák számára

A dYdX többek között egy decentralizált tőzsde (DEX), ahol derivatívákkal is kereskedhetünk. A spot kereskedés mellett tőkeáttételes és perpetual (“lejárat nélküli”) kereskedésre is lehetőség van. A lejárat nélküli kereskedés folyamán olyan szerződés köttetik, amelynek nincs lejárati határideje, használhatnánk a “határidő nélküli határidős szerződés” kifejezést, de ez kissé ellentmondásos, úgyhogy maradjunk a lejárat nélküli szerződésnél.

A dYdX egy non-custodial (nem kap hozzáférést a privát kulcsunkhoz) szolgáltatást nyújt, a tőzsdéken megszokott order book-kal (ajánlati könyv). A cserék a blokkláncon jönnek létre, azonban a kereskedés lebonyolítását egy off-chain program végzi.

Mirror Protocol

A Mirror Protocol a Terra blokkláncon fut és szintetikus eszközöket tudunk létrehozni a protokoll segítségével, úgynevezett tükrözött eszközöket (Mirror Assets – mAssets). A tükrözött eszközök oracle-ök segítségével követik a tükrözött eszközök értékét. A tükrözött eszközök 150%-osan fedezettek és az áruk 30 másodpercenként frissül.

eth.mirror.finance

A tükrözött eszközöket az Ethereum blokkláncon liquidity pool-okba fektethetjük, hogy más felhasználók UST (a Mirror Protocol stabil coinja) ellenében kereskedjenek ezekkel a tokenekkel. A liquidity providerek (LPs) jutalomként MIR tokenbenben részesülnek, amivel a protokoll jövőjét és fejlődését irányíthatják.

terra.mirror.finance

Összefoglaló a származtatott termékekről a blokkláncon

A cikkben említett projektek leginkább a szintetikus eszközök létrehozását célozták meg, azonban az opciókereskedésre is van lehetőség a DeFi világában. Ott van például a Hegic vagy az Opyn, ahol put és call opciókkal kereskedhetünk, illetve a BarnBridge, ami kifejezetten hedgelésre specializálódott.

A derivatívák piaca a pénzügyi világban óriási, ezt az alábbi ábra vizualizálja. A blokkláncon még nincs ekkora kapitalizációja a derivatíváknak, azonban a DeFi projektek folyamatosan bővülnek és egyre több tőkét vonzzanak be a decentralizált pénzügyek világába. Érdemes óvatosan böngészgetni a projekteket, a nem jól megírt programok pénzvesztéshez vezethetnek. Nézzünk alaposan utána, hogy kik csinálják a projekteket, milyen eredményt értek el korábban, annak érdekében, hogy tisztában legyünk a kockázatokkal, amiket a projektbe való fektetéssel vállalunk.

Visual Capitalist

A cikkben sok segítségre leltem a Finematics weboldalon.

A cikk a Cryptofalkán is megjelent.