A stabilcoinoknak fontos szerepe van a kriptovaluták világában. Ma már választhatunk több tucat stabilcoin között, de vajon miben különböznek? Bemutatjuk hogyan működnek, milyen típusai vannak és mikor melyiket érdemes választani.

A stabilcoinokról általánosságban

A stabilcoinok (stablecoin) a kriptovaluták egy fajtája, amik lényege, hogy volatilitás mentes eszköz is legyen a blokkláncon. Különböző módszerekkel érik el, hogy ezen kriptovaluták értéke stabil legyen, mondjuk pont 1 dollárral egyenlő. A legkézenfekvőbb módszer, hogy fedezetet biztosítanak ezen eszközökre. Jelenleg még a leggyakrabban használt stabilcoin az USDT, aminek értéke a dollárhoz van kötve, minden USDT mögött ott van a dollár fedezet egy bankszámlán.

A már korábban említett USDT volt a legelső stabilcoin, amit legelőször a Bitcoin blokklánc hálózatán bocsátottak ki 2014-ben. Ma már megtalálható megannyi hálózaton, többek között az ethereum hálózaton ERC-20 tokenként vagy a TRON hálózaton TRC-20 tokenként. Az indok, amiért legelőször egy ilyen token kibocsátásra került, az a bankközi utalások lassúságából fakadt.

Egy-egy utalás napokba is telhetett, így amikor valaki Bitcoint szeretett volna venni, ahhoz pár napot várnia kellett. Ugyanígy, amennyiben valaki Bitcoint adott el, több napot kellett várnia, hogy fiat pénzhez jusson. Nem beszélve a kereskedőkről, akik sokszor ki- és beszálltak egy-egy pozícióba. Főként az utóbbi kereskedők voltak azok, akik hasznát vették egy olyan kriptovalutának, aminek értéke stabilan tartotta az 1 dollárt és hamar végbement a tranzakció.

A stabilcoinok típusai

Többféleképpen csoportosíthatunk, azonban a legkézenfekvőbb olyan szempontból vizsgálni a stabilcoinokat, hogy mi biztosítja az árát, mi a fedezet mögötte. Ilyen szempontból három típust különböztetünk meg: fiat (kormány által kibocsátott valuta: USD, HUF, JPY) fedezetű, kriptovaluta fedezetű, illetve algoritmus vezérelte stabilcoin.

  1. A legnépszerűbb fiat pénz által fedezett stabilcoinok az USDT, BUSD az USDC és a PAX, ezek mögött egy vállalat áll, ami gondoskodik, hogy minden kibocsátott tokenjük után legyen a bankszámlájukon egy dollár.
  2. A kriptovaluta fedezetű stabilcoinok – ilyen többek között a DAI és az SUSD – értékét egy-egy kriptovaluta értéke adja. A DAI esetében, ha lekötünk ethert, kaphatunk DAI-t cserébe. Ezek az újonnan kibocsátott stabilcoinok túl vannak fedezve, annak érdekében, hogy az ether volatilitása, ne okozzon problémát a fedezett elégséges értékében.
  3. A stabilcoinok legfiatalabb válfaja az algoritmus vezérelte stabilcoinok. Ezek mögött nincs fedezetként semmilyen eszköz, a token értékét egy algoritmus próbálja stabilizálni különböző módszerekkel. Legismertebb ebben a kategóriában az Ampleforth projektje, azonban figyelemre méltó az új módszert bemutató Basis Cash, ESD vagy DSD.
hodlbot.io

A fiat pénz fedezetű stabilcoinok

Attól, hogy egy kriptovalutát stabilcoinnak nevezünk, nem feltétlen változatlan az árfolyama. A stabilcoinok között is van különbség, hogy mennyire tér el az árfolyam attól, amennyit elméletben ér. A fiat fedezetű stabilcoinok mondhatók ilyen szempontból a legstabilabbnak. Az USDT például az idő többségében alig tér el jobban pár ezrelékkel 1 dollártól. Bár a nagyobb piaci pánikhelyzetek közepette arra is láthattunk már példát, hogy akár 3-4%-al is kimozdult az ára valamelyik irányba. Azonban ezek általában rövid távú megingások voltak.

A másik oldalon hátránynak tekinthető, hogy a kriptovaluták egyik fő eleme, a decentralizáció sérül. Emellett felmerülhet a kérdés, hogy valóban 100%-ban fedezve van-e a stabilcoin, bizonyíték hiányában nem lehetünk benne biztosak. Az USDT kibocsátójának ezzel kapcsolatban nem rég lezárult ügyéről itt olvashattok. Több jogi probléma is felmerülhet a stabilcoinokkal kapcsolatban, például elképzelhető, hogy az internet mélyén valaki illegális tevékenységre használ egy stabilcoint. Ez esetben a kormány befagyaszthatja a kibocsátó vállalat tartalékait, és fedezet hiányában elértéktelenedhet a stabilcoin.

coinmarketcap.com

A kriptovaluta fedezetű stabilcoinok

A DAI és az SUSD egy kissé nehezebben tartják az 1 dolláros értéket, gyakran eltérnek egy-két százalékkal ettől, azonban még így is stabilnak tekinthetőek. Decentralizáció terén helyt állnak ezek a stabilcoinok, okosszerződések segítségével automatikusan működik a kibocsátásuk. A kriptovaluták lényege, hogy egy decentralizált pénzügyi rendszert hozzanak létre, ezért ilyen szempontból a DAI és az SUSD jobban megfelel a célnak, mint az USDT és párjai.

A DAI-t a Maker bocsátja ki, emellett az MKR token is hozzájuk köthető, aminek birtokosai kormányozzák a protocollt és döntenek a projektet érintő fontos kérdésekről.

Kockázatot rejtenek azonban a kódban esetlegesen fellelhető bugok, amik miatt akár borulhat az egész rendszer. Egy rosszul megírt programkód miatt bennragadhat a pénz a szerződésben, vagy a rosszindulatú felhasználók kihasználhatják a kiskapukat, amik végeredményben kritikusak lehetnek. Mindenesetre a bejáratott projekteknél egyre kevesebb az esély arra, hogy ilyen problémák felszínre kerüljenek.

Algoritmikus stabilcoinok

Az algoritmus vezérelte stabilcoinok mondhatni még tesztfázisban vannak. Az Ampleforth stabilcoinja az AMPL volt már 30 cent és 4 dollár is. Az elképzelés, ami szerint az AMPL működik, viszonylag egyszerű. Amennyiben az ár 1 dollár felett van, a készlet növekszik, amennyiben 1 dollár alatt, a készlet csökken. Azonban a készlet oly módon változik, hogy minden AMPL tokenre hatással van, minden címen megváltozik az AMPL tokenek száma. Tegyük fel, hogy Alíznak van egy darab AMPL tokenje, ami 1 dollárt ér, majd a nagy kereslet hatására fel megy az AMPL ára 2 dollárra. Ekkor az algoritmus hatására, Alíznak mostantól 2 AMPL tokenje van, amik egyenként 1 dollárt érnek.

Az elképzelés elképesztően érdekes, azonban a probléma, amire alapvetően hivatottak a stabilcoinok, azt az Ampleforth nem oldja meg. Az AMPL értéke még ha tartani is tudja az 1 dollárt, az alapvető cél általában az a vásárlóerő stabil megtartása, ez pedig sérül, ha az AMPL tokenek darabszáma változik a számlámon.

coinmarketcap.com

A másik két projekt – az ESD és a DSD – a cikk írásakor nem a legjobb teljesítményét nyújtja. Az egyik token 8, a másik 12 centet ér jelenleg. Ezek működése már komplikáltabb, mint az Ampleforth projektje. A stabilcoin árát a kötvényesek próbálják terelgetni profitszerzés céljából, ami kockázattal jár, a kötvényük árának volatilitásából fakadóan. Az algoritmus kuponokat ad a felhasználóknak, amik segítségével olcsóbban vehetnek a stabilcoinból, azonban nem mindig lehet beváltani. A koncepció, mint említettem bonyolult, az érdeklődőknek érdemes elolvasni az alábbi ismertetőket: ESD, DSD.

Az algoritmikus stabilcoinoknak van még hova fejlődniük. Úgy látszik a probléma abból ered, hogy nincs fedezet a tokenek mögött, ami természetesen nem azt jelenti, hogy nincs érték mögötte. A projekt attól, hogy nincs fedezet mögötte lehet értékes, ha megold valamiféle problémát, lásd Bitcoin. A nagy kérdés, hogy vajon megoldható-e a stabilitás úgy, hogy nincs, amihez köthető vagy amire beváltható lenne egy token.

Hogyan válasszunk stabilcoint?

A nap végén mégiscsak döntenünk kell, hogy melyik stabilcoint válasszuk. Ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, fontos eldönteni, hogy mi a célunk. Kamatoztatni szeretnénk egy DeFi projektben? Biztonságban szeretnénk tudni a számlánkon? Fontos, hogy decentralizált token legyen? Megannyi szempontot vehetünk figyelembe:

  • biztonság
  • elérhetőség
  • kamatoztatás
  • szabályozottság
  • átláthatóság
  • stabilitás
  • fedezett típusa

Az alábbi táblázat egy szigorúan szubjektív vélemény arról, hogy az egyes stabilcoinok mennyire teljesítenek jól bizonyos szempontok szerint.

youtube – denome

Egy felhasználó valószínű, hogy legelőször az USDT-vel fog találkozni. Ez nem feltétlen probléma, jelenleg teljesen megfelelő arra a célra, amire használni szeretnénk. Könnyen elérhető, elképesztően sok USDT-altcoin párral kereskedhetünk, az ára stabil. Érdemes azonban figyelni a piacot, a híreket és elkerülni a kockázatot. Még akkor is, ha csak stabilcoint tartunk, egy nagyobb összeg esetén érdemes lehet diverzifikálni, hogy ne csak egy vállalaton múljon a tőkénk biztonsága.

A cikk a Cryptofalkán is megjelent.