Az elmúlt Covidban és háborúban gazdag időszak nem kedvezett a forint Euróval szembeni árfolyamának. Ebben a cikkben össze szeretném szedni, hogy milyen események hathatnak a forintra a következő hónapokban és azoknak milyen következményei lehetnek. Összességében azt állítom, hogy szélsőségesen gyenge a forint fundamentálisan és rövid időn belül – pár hónap – átüthetjük a 400-as szintet az Euróval szemben.

Kezdjük a Covid kitörésével Magyarországon. 2020 márciusában a 340-es szintről rövid időn belül elmentünk a 370-es szintig. Ez egy hirtelen sokk volt a magyar gazdaságra, de nem számított hungarikumnak, hiszen a világban mindenhol pánik tört ki.

Az amerikai S&P500 Index ugyanekkor 30%-ot esett.

Én végig EURHUF árfolyamban fogok gondolkodni, de ne tévesszen meg senkit, hogy a forint felfele ment, ez a forint gyengülését jelenti, ha úgy tetszik, nézhetnénk a HUFEUR árfolyamot is, akkor valami ilyesmit látnánk:

Az ezt követő kb. két évben a 340-370-es sávban mozogtunk, miközben sokszor érintgettük a 370-es ellenállást. Ez a technikai elemzés szemszögéből egy nem túl előnyös képet festett a forintról 2022 elejére, hiszen addigra már 4-szer voltunk a 370-es zónában. Ilyenkor azt már egyértelműen látjuk, hogy ez egy kialakult ellenállási zóna, és a tény, hogy sokszor érintjük azt vetíti előre – empirikus tapasztalatokból –, hogy, ha így haladunk, át fogjuk törni. Amikor egy ilyen egyértelmű támasz vagy ellenállásvonallal találkozunk, akkor egy 3-4-5 érintés után, már gyanakodhatunk, hogy nem fog sokáig ellentartani ez a szint.

A háború hírére pedig sikerült is áttörnünk ezt a szintet, elrepültünk 400-ig és onnan visszateszteltük a 370-es szintet. A gyengülés betudható több faktornak is. Egy részről szomszédosak vagyunk Ukrajnával, ahol háború van – which means „pánik” a tőzsdéken–, másrészt gazdaságilag is kitettek vagyunk, a Richter és az OTP is függ Oroszországtól, ami Magyarország két meghatározó tőzsdén kereskedett vállalata. Az OTP profitjának 16%-a Oroszországból és Ukrajnából származik.

Azt, hogy a választások előtti héten volt egy forint erősödés én egy nem tényszerű, de számomra hihető konteóval magyarázom, mégpedig azzal, hogy az MNB fű alatt eladta a devizakészletének egy részét, hogy azzal erősítse a forintot a választások „befolyásolása” szempontjából.  Erre persze semmilyen bizonyítékot nem találtam, az MNB honlapján is csak februári adatok vannak, de az MNB OTC (over the counter) ügyletekkel is tud interveniálni, közepesen publikus módon, kvázi titokban.

De most nézzük a jövő eseményeit. Ezek olyan befolyásoló tényezők, amik a lakosságra, bankszektorra, vállalatokra és úgy általánosságban a magyar gazdaságra jelentenek veszélyt. Amikor egy gazdaság rosszul teljesít, olyankor a befektetők egy része elmegy az országból, emiatt nézem ezeket az eseményeket, mert közvetlenül vagy közvetetten hatnak a forint árfolyamára.

Az alapkamat 9 éve nem volt ilyen szinten, a jegybankok az alapkamat állításával szokták befolyásolni az árfolyamot. A probléma csak az, hogy az ilyesfajta monetáris politika a keresleti oldalon tud hatni, a jelenlegi válság viszont inkább kínálati oldalú.

Ott vannak a mindenféle stoppok – kamatstop, árstop –, amik megszüntetése szerintem negatívan fog hatni a forint árfolyamára. Ezek a stoppok nem fenntarthatóak, különösen a benzinárstop, azzal valamit sürgősen kezdenie kell a kormánynak. A kamatstop 470 ezer embert/családot érint és nagyon fog fájni ennek a megszüntetése, körülbelül 30%-os törlesztőrészlet-emelkedésre kell számítani.

A következő a hitelmoratórium, amiről sokan elfeledkeztek, de szerintem annak is lesznek vesztesei. Ennek vége 2022 júniusában lesz, amikor is el kell kezdeni törleszteni a hiteleket.

Nagyon nagy szükségünk lenne az EU-s pénzekre, de a jogállamisági problémák miatt azok sem fognak jönni egy hamar. Erről nem szeretnék sokat írni – nem is tudok –, úgyhogy itt egy remek cikk a témáról. Az EU-s pénzekre azért van szükség, mert túlságosan nagy a költségvetési hiány a választások előtti pénzosztogatások miatt – 13. havi nyugdíj, szja visszatérítés. A portfolio így fogalmaz: „a választások előtti időszakban az év egynegyede alatt teljesült az egész évre tervezett nominális deficit közel háromnegyede”.

Az április 6-i sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt mondta nem lesznek megszorítások. Ez definíció kérdése, minden bizonnyal lesznek, kérdés, hogy hogyan fogjuk hívni ezeket. Olyan kijelentés viszont volt, hogy az árstoppoknak van határideje és elképzelhető, hogy lesznek különadók.

Összesítve, több fronton támadható a forint és egyik front sem úgy néz ki, hogy tudja magát tartani. Kíváncsi vagyok, hogy a következő hónapokban, hogyan fognak alakulni az események. Én örülnék, ha nem lenne igazam, de az a helyzet, hogy ez nem csak az én véleményem, mint láthattátok a belinkelt gazdasági cikkek sem kecsegtetnek túl sok jóval, és a portfolioról nem mondható az, hogy ellenzéki. Véleményem szerint független, de inkább kormány közeli. Ha nem így lenne, akkor furcsálnám, hogy a portfolio konferenciákon Varga Mihály és Nagy Márton adnak elő.