Kemény időszakot írunk a kriptopiac szemszögéből, az elmúlt három hónapban több, mint 50%-ot estünk, a 2021 novemberi csúcshoz képest pedig -70%-ban vagyunk.

Arra a kérdésre, hogy ezt mi magyarázza több választ is adhatunk, bár leginkább azt, hogy az amerikai részvénypiac is hatalmas zakóban van. (További események, amik FUD-ot okoznak: Terra összeomlás, stETH/ETH csökkenés, Celsius és 3AC csődhelyzet)

A Bitcoin alapvetően pont az államtól és a hagyományos pénzpiacoktól való függetlenségre törekszik, hogy ha a bankok megint 2008-hoz hasonló szituációt hoznának létre, akkor lehessen mire támaszkodni. Azonban egy ideje (talán 2021 óta) együtt mozog az amerikai részvényekkel, leginkább a technológiai részvényekkel. Arra, hogy ezt mi magyarázza most nem térnék ki, nincs is biztos tippem, de egy okos elemzőtől úgy hallottam az indokolja a korrelációt, hogy “ugyanazok az emberek kereskednek vele”.

Ezért fontos, hogy amikor arra a kérdésre keressük a választ, hogy “mizu a kriptókkal”, akkor azt is meg kell néznünk (sajnos), hogy mizu az amerikai részvénypiaccal. A kilátások erre az évre egészen rosszak, június 15-én 75 bázisponttal emelt a FED az alapkamaton, amire 1994 óta nem volt példa. Így 1,75% most az alapkamat és év végéig várhatóan 3,4% lesz. Ami további csökkenést prognosztizál, azonban, ha ezek a várakozások valósok és ténylegesen bekövetkeznek, akkor elvileg a kereskedők ezeket előre beárazzák.

Forrás: portfolio.hu

All time high-tól számítva itt is estünk már 23%-ot, ami hivatalosan is bear market-et jelent. Technikai szempontból napi brán van egy head & shoulders, aminek célárát körülbelül el is értük, de még hogyan, egy hét alatt 10% eséssel. Ilyen zuhék után én várnék egy kis pattanót, főleg, hogy elértük a célárat, ugyanis akik technikai elemzés szerint kereskednek, ilyenkor általában zárják a pozíciót, ami short pozíció zárást jelent, ami meg vételt, ami meg árfolyamnövekedést. Az év további részére nem fogok szembe menni a várakozásokkal, valószínűleg további esések lesznek.

Namost, ami magát a Bitcoint illeti szerintem középtávon nagyon túladottak vagyunk. Márciustól kezdve volt 9 piros heti gyártyánk, ilyen nem nagyon volt még. Majd volt egy gyengusz zöld és megint 2 piros. Ebből következik, hogy az RSI konkrétan nem volt még ilyen alacsonyan, ami túladottságra utal. Persze egy bear market-ben előfordulnak szélsőséges esetek, úgy, ahogy bull market-ben is.

BTCUSD
Kattints a nagyobb nézetért

További ok, ami arra ad okot, hogy rövidtávon pattanjunk, hogy BTC-nél is volt egy head & shoulders, ami szintén most ért célárhoz! Véletlen lenne?! (Amúgy lehet, nem tom). Vicces, hogy anno csak poénból rajzoltam be a head & shoulders-t heti ábrán, szinte biztos voltam benne, hogy 20k-ig nem megyünk le. Tévedtem.

Valamint, ugyan lementünk 18k-ig, ami az előző bull market csúcs alatt van (fontos pszichológiai határ), de hetin nem zártunk alatta, ami fontos jelzés lehet. Kicsit ijesztő beismerni, de elképzelhető, hogy pár hónapot 20 ezer alatt is leszünk.

Összegevze tehát rövid távon (pár hét, esetleg pár hónap) szerintem lesz egy kis fellélegzés és emelkedés, de utána esünk tovább. És a legjobb ezekben az írásokban, hogy akkor is boldog leszek, ha nincs igazam, és itt volt az aljunk :D. Közben úgy látszik a forint elemzésem beigazolódni látszik, bár ordított a helyzetről, hogy ez lesz. Megírni valamit mindig nehézkes, mert, ha rosszul ítélek meg valamit, azt később az orrom alá dörgölhetik. Meglátjuk.