Ezen az oldalon a kissé közvetlenebb hangvételű írásokat igyekszem közzétenni. FONTOS, hogy itt olyan témákban is megszólalok, amik egyáltalán nem tartoznak a “szakterületemhez”. Nem mintha lenne papírom blokklánc-technológiából, de azért abból nem vallom magam laikusnak, nem úgy, mint szociológiából, pszichológiából vagy politikából.

  • Hírlevelek a kriptopiacon
    A megfelelő információ birtokában könnyebb meghozni a befektetési döntésket, de egyáltalán elérhető-e a megfelelő információ a kriptopiacon? Állítom, hogy nem! De ettől függetlenül megpróbálhatunk kellőképpen tájékozottak lenni, ha megtaláljuk az ehhez szükséges hírforrásokat.
  • To every single one of my friends that know little about crypto, asking if I’m a crypto guy – 2. rész
    Ezt a bejegyzést azoknak írom, akiket érdekel röviden, hogy mi a tök az a kriptó és mit kell rólam ezzel kapcsolatban kb tudni.
  • To every single one of my friends that know little about crypto, asking if I’m a crypto guy – 1. rész
    Ezt a bejegyzést azoknak írom, akiket érdekel röviden, hogy mi a tök az a kriptó és mit kell rólam ezzel kapcsolatban kb tudni.
  • Concorde Podcast – Strand Fesztivál
    Abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy meghívtak minket a Concorde Podcast-be, ráadásul a Strand Fesztivál keretein belül. Az eseményről videó is készült, úgyhogy a sok írás helyett most azt ágyazom ide be. Jó szórakozást!
  • Egy normális stabilcoin sincs
    Mostanában ástam bele magamat kicsit jobban a stabilcoin témába, elképesztően érdekes fejlemények vannak hétről-hétre, az emberek többsége csak a bitcoin árával foglalkozik és közben nem veszik észre, hogy mi történik a lényeggel, azzal a decentralized finance világgal, ami potenciálisan új irányokba tereli a pénzügyeinket.
  • Mi lesz veled forint? 2.rész
    Pár hónapja írtam egy bejegyzést a gyengülő forintról és a várakozásaimról, amik elég borúsak voltak. Ezek a várakozások beigazolódtak, ezért úgy döntöttem, hogy értékelem az előző cikket és megnézzük most hogyan áll a szénánk.
  • A jelenlegi kereskedési stratégiám, ami bear- és bullmarketben is működik
    A kriptovilágban legtöbben az egyszerű kereskedéssel kezdik, vesznek Revoluton egy-két kriptót, esetleg Crypto.com-on, majd ha tovább szeretnének lépni, akkor nyitnak valamelyik nagyobb tőzsdénél (Binance, FTX, Coinbase) egy számlát és nagyobb érdeklődéssel vetik bele magukat a kereskedésbe. Megnézik az árfolyamgrafikonokat, mozgóátlagokat, különböző indikátorokat (RSI, MFI, SRSI stb.), twittert olvasnak és megpróbálják lekereskedni a rövidebb trendeket, maximum pár hétig tartanak egy pozit, majd lépnek tovább a kövire.
  • Kriptopiac kilátások technikai és fundamentális elemzés szemszögből
    Kemény időszakot írunk a kriptopiac szemszögéből, az elmúlt három hónapban több, mint 50%-ot estünk, a 2021 novemberi csúcshoz képest pedig -70%-ban vagyunk.
  • Bitcoin interjú
    A minap a Cryptofalkán keresztül megtalált egy éppen diplomamunkáját író falkatag. Közvélemény-kutatást csinál a Bitcoinról és szerette volna feltenni kérdéseit egy ezzel foglalkozó “szakértőnek”, ahogy ő fogalmazott. Szívesen segítettem neki, és arra gondoltam, hogy az interjúból készített kivonatot itt is megosztom:
  • Mi lesz veled forint?
    Az elmúlt Covidban és háborúban gazdag időszak nem kedvezett a forint Euróval szembeni árfolyamának. Ebben a cikkben össze szeretném szedni, hogy milyen események hathatnak a forintra a következő hónapokban és azoknak milyen következményei lehetnek. Összességében azt állítom, hogy szélsőségesen gyenge a forint fundamentálisan és rövid időn belül – pár hónap – átüthetjük a 400-as szintet az Euróval szemben.
  • Védett: ’22 április 3. Hogyan jutottunk ide?
    Ez a tartalom jelszóval védett.
  • Bitcoin, mint egy ország egyetlen törvényes fizetőeszköze
    „Gonosz jegybank, gonosz állam. Nem tudni miért, de folyamatosan „nyomtatják” a pénzt és biztosan rosszat akarnak nekünk kisembereknek. Az eurót se vezetik be, nem értem miért, de ha itt is euró lenne, akkor biztosan németországi életszínvonalunk lenne. Legyen a Bitcoin a fizetőeszközünk, az nem inflálódik, az egész ország gazdag lehet pár éven belül.”
  • A hangadó értelmiség
    Nemrégiben néztem meg egy videót, amiben többek között a társadalmi csoportok átjárhatóságáról volt szó, illetve annak nehézségeiről. Az említett csatornát amúgy rendszeresen nézem, szerintem érdekes tartalmak kerülnek fel. A csávó, aki a csatit csinálja jogász és leginkább politikai, valamint társadalmi kérdésekben osztja meg a véleményét a nézőkkel.
  • Miért kezdek el egy blogot?
    Szeretem az olyan projekteket, amik tudom, hogy nem pár napot vagy 1-2 hetet fognak felölelni az életemből, hanem kicsit többet, és meg is fogom tudni ezeket valósítani. Ugyanis ezeken folymatosan tudok dolgozni szabadidőmben és amikor kész van (bár nem tudom, mikor van “kész” egy blog), akkor látom a munkám eredményét.
  • Milyen piaci kudarcokat tudna kiküszöbölni egy CBDC bevezetés? Milyen kockázatokat jelenthetnek a privát stablecoin-ok felemelkedése?
    Egy ország gazdasága időről-időre átesik egy gazdasági válságon, legyen annak oka eszközár buborék, világjárvány vagy egyéb katasztrófa. Ezek kezelésére az éppen aktuális közgazdaságtani elméletek adnak lehetőséget. Tökéletes válságkezelés valószínűleg nincs, azonban vannak hellyel-közel bevált intézkedések, amiket többször is alkalmaztak már, legyen ez a mennyiségi lazítás, valamely fiskális intézkedés, közvetlen transzfer a lakosságnak vagy egyéb intézkedések.
  • A mai banki rendszerben hol tudna a blokklánc a hatékonyságon fejleszteni és hogyan?
    A blokklánc-technológia egy olyan adatbázisrendszer, ahol az adatokat időközönként aggregálva egymás után fűzzük, így egymáshoz viszonyítva idősorrendben rögzítjük azokat. A blokklánc-technológia egyik leggyakoribb alkalmazási területe a szétosztott főkönyvi megoldás, ahol az adatokat különböző csomópontok őrzik és működésüket egy előre megírt programkód és konszenzus mechanizmus biztosítja.
  • Szociális buborékok és kizökkenési esélyek
    Mindenkinek megvan a saját buborékja, vannak, akik tudnak róla, vannak, akiket nem érdekel, a buborékon kívülre kiszagolhatunk, bővíthetjük azt, de mindig lesz tér a hártyán kívül. Mi valójában a buborék? Egy saját világ, egy norma, amit legtöbben nem, vagy csak nehezen kérdőjelezünk meg, mert rossz érzéssel tölthet el bennünket vagy esetleg tudjuk (~ véljük), hogy ez a helyes szubjektíve. Egy-egy vándorlásunk alkalmával könnyen eljuthatunk a buborék széléhez, ahonnan visszapattanunk a túloldalt látván, ez a kognitív disszonancia.